środa, 7 maja 2014

Bardzo dobre wypandowanie

Czystość, punktualność, milczenie podczas posiłku, a nade wszystko powstrzymywanie się od puszczania bąków - oto, co wypa(n)da.


Taka oto sytuacja: zostaliście zaproszeni na przyjęcie. Eleganckie oczywiście. Czyli takie, na którym należy się DOBRZE ZACHOWAĆ. Albo wykazać znajomością SAVOIR-VIVRU. Brzmi obco? Może na pierwszy rzut oka. Ale po lekturze przeuroczej książki Oli Cieślak, będzie jakby łatwiej.

Najpierw zadbajcie o czystość. Trzeba mieć wyprane i świeże ubranie. Nie wskazane są też włosy psa na czarnych butach. Tudzież błoto z wczorajszego spaceru.

Następnie nastawcie zegarki, bo:
"Gdy się spóźniasz na kolację,
raczej nie licz na owację".
W żadnym wypadku nie zaleca się gmerania paluchem w nosie. Słuchać należy innych nie tylko
uważnie, ale również nie przerywając w pół zdania. Posiłek spożywamy sztućcami.

Przypomnieć również należy, że nie zachowujemy się jak lokalne radio w godzinach szczytu. Czyli:
"Powszechnym
jest zwyczajem:
gdy jem, to
nie nadaję".

Proszę ponadto uważać, by podczas mieszania herbaty lub kawy nie bić zbyt namiętnie łyżeczką w szklankę albo porcelanę.

O pazurach też radzi się pamiętać!
"Nim skosztujesz
konfitury,
szoruj czarne
swe pazury".

Pazury w ogóle nie są dobrze widziane podczas eleganckich przyjęć. A jeśli już - to trzeba mieć je oszlifowane dobrze i czyste. Zresztą czysto zawsze lepiej. A zamiast czarnego - sprawdza się jakaś biel. Zwłaszcza gdy na horyzoncie się nieco zachmurzy.
"Najcięższe chmury rozprasza
magiczne słowo
PRZEPRASZAM.
(Bywa, że to mało,
gdy się przeholowało)".

Dwie Siostry, Warszawa 2014.
Kartonowe strony zawierające te wszystkie bardzo grzeczne (co nie znaczy, że nudne!) wierszyki przetrwają najmniej elegancką lekturę - sugeruje Wydawnictwo Dwie Siostry. Od siebie dodam, że kwadratowy tom "Co wypanda, a co nie wypanda" można miętosić po kilka razy. No i może kilka razy uśmiechniecie się podczas czytania. Najpierw do siebie, a potem do innych.

Pamiętajcie: uśmiech zawsze bardzo dobrze na Waszej twarzy wypa(n)da.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.